•• Biela kniha bezpečnosti potravín ••
Účelom Bielej knihy bezpečnosti potravín je vytýčiť integrovaný prístup EÚ a cieľom prispievať k znižovaniu zlého zdravotného stavu v dôsledku chudobnej (nedostatočnej) výživy, nadváhy a obezity.
Táto biela kniha pojednáva o dopade 7. vydania normy BRC o bezpečnosti potravín na zmeny v globálnych normách a predpisoch ohľadne povinných informácií uvádzaných na obaloch a etiketách. Podrobne uvádza všetky relevantné informácie týkajúce sa označovania, ktoré musí výrobca vedieť, aby minimalizoval hrozbu stiahnutia výrobku z predaja a potenciálne vážne ohrozenie zdravia koncových používateľov spôsobené nesprávnym označovaním.
Biela kniha vysvetľuje:
Rovnako sú zahrnuté aj hlavné zodpovednosti globálnych výrobcov na zachovanie aktuálnosti použitých vládnych a priemyselných predpisov týkajúcich sa označovania výrobkov. Na základe reakcií vládnych a regulačných orgánov na tlaky zo strany spotrebiteľov musia výrobcovia reagovať a dosiahnuť zhodu s novými predpismi, aby sa vyhli sťahovaniu výrobkov z trhu, odobratiu certifikácie alebo pokutám. Pre výrobcov, ktorí globálne predávajú výrobky, to znamená neustále sledovanie predpisov týkajúcich sa označovania v jednotlivých krajinách, aby zabezpečili zhodu každého označovania s danými špecifikáciami. Stále sa zvyšuje počet možných spôsobov, ako sa môže dostať označovanie do rozporu s niektorým z týchto predpisov, výsledkom čoho je potreba prísnejšej kontroly kvality v procese označovania výrobkov.